Élet és állás Salgótarjánban

Salgótarján és környéke történelmileg kötődik a szénbányászathoz, valamint ehhez szorosan kapcsolódik a XX. században egyre inkább elterjedő gépgyártáshoz.

Érdekesség, hogy Salgótarjánban már 1893-tól kezdve működött huta, ahol főként poharak és palackok elkészítésével foglalatoskodtak. A szocializmusban az acélgyártás, az ötvözetgyártás terjedt el mind inkább a környéken, ám a rendszerváltás után az alapanyagok megcsappanása okán egyre többen veszítették el munkájukat.

A Salgótarján állás helyzetre jellemző, hogy hosszú éveknek kellett eltelnie, mire Nógrád megye megyeszékhelye úgy-ahogy pótolni tudta az acél-, és ötvözetgyártás megszűnésével keletkezett hiányokat. Természetesen a 2000-es évek elejétől az egyre több EU-s pályázat, illetve a különböző gazdaságélénkítő programok hatására Salgótarján állás szempontjából is javuló útra tért. Persze messze még az általános foglalkoztatás teljes felzárkóztatása, de az öblösüveggyár újraindulása, a tűzhelygyár és a vegyipari gépgyár nagy lépésekkel segíti a várost.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük